måndag 4 maj 2009

Recension - Fanboys(film)

Fanboys är en kärleksfull ode till en svunnen tid av science fiction och till alla (oss) nördar som förlorat oss i den. Filmen utspelar sig strax innan George Lucas skall ha premiär på StarWars  "The phantom menace". Fanboys handlar om fyra vänner som bestämmer sig för att försöka se filmen innan premiären. Dessvärre bestämmer dom sig för att det enda sättet som dom kan uppnå detta är att köra över hela USA och bryta sig in på the Skywalker ranch.

Filmen är proppad med cameos av varierande storlek från en mängd skådespelare som tidigare figurerat i ett antal science fiction kultklassiker. Det känns genuint roligt att se Dart Maul, kapten Kirk och prinsessan Leia i diverse otippade roller och jag fann mig själv sitta som en uppspelt 10åring igen i nåt nostalgiskt rus emellanåt.
Filmen driver dessutom en hel del med motsättningarna mellan Trekkies och Star Warsfans och de geekvåldsamma uppgörelserna emellan dessa. Seth Rogen gör en rolig roll som en ubernördig Trekkie här som gör ett case av att Star trek är bättre än Star wars eftersom deras ärkeskurk iallafall inte har Astma.

Fanboys appelerar till alla oss som minns 80 och 90 talets klassiker inom sci fi genren med nostalgisk värme. Filmen driver med oss och med hela vår generation på ett kärleksfullt sätt som man inte kan ta miste om. Större delen av handlingen utspelar sig på väg till the Skywalker ranch, så gillar man dessutom roadmovies så är den ett ännu vassare kort.
Jag tror att det finns utrymme för att generalisera här med att säga att detta är en rulle som främst riktar sig till killar(med fet respekt och undantag från vissa nördiga töser). 
Man känner sig glad men också lite sentimental efter att ha suttit igenom 90 minuter av wookies och stormtroopers. 
"To theaters, it will come"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar