tisdag 10 mars 2009

Ninjan Hyllar - Bolo Yeung

Alla har vi sett honom i någon utav hans otaliga B och C klass actionfilmer. Bolo är den där uberbuff kinesen med pecs stora som landsköldpaddor som grimaserar och svinar sig. Dock så ryms det mer fakta än så bakom hans person.

Bolo Yeong slog igenom tidigt inom filmen efter att ha lagt en karriär av styrkelyft och bodybuilding bakom sig. Han simmade från China till Hong Kong 1960 för komma undan den kommunistiska regimen, vilket låter som en rätt ambitiös bedrift.
Det märkligaste av allt är att killen är född 1938.
De flesta i västvärlden såg honom för första gången i "Bloodsport" som Chong Li 1988. En film där han alltså var 50 år gammal redan där! 
Bolo var en god vän till Bruce lee och figurerar bland annat i Enter the dragon som sin paradroll skurk med svåra tics .
Trots sin något ograciösa kroppsform så är han en mästare i både tai chi och wing chun vilket inte känns som världens mest självklara antagande.
Som skådespelare är han ett skämt, då han är utrustad med filmvärldens märkligaste mimik. För det mesta kan han insats beskrivas så här:
1. Bolo kommer in sliter av sig tröjan.
2. Bolo spänner sina bröstmuskler och snyter sig i handen.
3. Bolo lyfter något tungt, spärrar upp ögonen tills dom blir stora som pingpongbollar.
4. Bolo får svåra tics och darrar som en febrig dvärgspets efter att ha kastat föremålet från punkt 3. (sen får han ändå alltid på tafsen av nån kokainstinn smyghomosexuell österrikare med napolenkomplex)
Som fenomen så måste man dock bli imponerad av Bolo . Det mest enastående är nog fortfarande hur opåverkad av tiden han ser ut att vara av tiden. Den översta bilden är tagen då bolo var över 60 bast gammal.  Fortfarande gör då killen film idag och hans senaste "Blizhniy boy: the ultimate fighter"är inspelade strax innan Bolo fyllde 70!.
RESPECT! 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar