onsdag 11 mars 2009

Recension - Amores Perros(film)

Amores perros är ett mexikanskt mästerverk till drama. Till dags dato är den definitivt en av de starkare filmerna jag sett. Kanske är paradoxen i alltihopa att det handlar om förhållanden mellan människor och hundar. Det som verkligen står ut, är manuset. Manuset är rent ut sagt överjävligt uberbriljant. Den utgår ifrån en bilolycka där flera olika människoöden kolliderar och sedan följer man de olika karaktärerna kring vad som hänt före och vad som händer efter.
När den kom (år 2000) så var det många människor som tog mycket illa vid sig av hundslagsmålen i filmen, men samtidigt så kan samma människor utan att blunda sitta igenom fightclub utan att så mycket som blinka. Kanske är det en positiv slutsats att vi iallafall har såpass mycket humanism i oss att vi kan engagera oss i djurs välbefinnande.

Återigen vill jag poängtera manuset. Filmen är gripande, engagerande och framförallt helt genialisk i hur den väver samman händelser mellan de olika spåren. Vi ser Garcia Bernal(Mammut, Babel) i en av de med ledande rollerna. 
Har man två och en halv timme att investera i en film så är definitivt Amores Perros ett av de bättre valen man kan göra.
Regissören Alejandro Gonzalez är samma person som senare regisserat Babel och 21 grams (där det finns samma komponent med att låta parallella historier sammanstråla)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar