söndag 8 mars 2009

Recension - Equilibrium / The Cubic (film)

Först skall jag bara kräka ur mig hur urbota korkat det var av release bolaget att döpa om denna rullen till "the cubic" i Sverige. Hur skulle det vara bättre än  Equilibrium som titel betraktat? 
Ibland undrar man vad som försigår i folks huvuden och framförallt om hur mycket inflytande cannabis har haft på vissa beslut.

Om filmen då:
Equilibrium är en väldigt cool film. Den innehåller actionsekvenser som är visuellt unika, rakbladsvasst exekverade och dynamiskt fulländade. Hela användandet av gunkata(som i filmen beskrivs som en kampsport med skjutvapen) var när denna filmen släpptes ett helt unikt concept, även om det plagierats friskt efteråt. Filmen kretsar kring en steril framtid där människor och information kontrolleras av en storebrorsregim med ubertydlig fascistoid ideologi. Ett brödraskap av kyrkans män, kallade Clerics, söker upp kulturella uttryck av konst och fantasi och förgör detta (och dess beskyddare) med eld och automatvapen. Filmens huvuddrag är tagna från Bradburys roman Fahrenheit 451 bör även tilläggas.

Som upplägg är det en science fiction historia med (blytunga) inslag av action.  
Christian Bale levererar som vanligt en högst genuin och sammanbiten karaktär som löser uppgifter med handling snarare än ord.

Trots en inte så överväldigande budget så levererar denna filmen långt över förväntningarna och är att betrakta som en given deltagare i filmsamlingen hos varje person som högaktar actionfilm. Den är definitivt en trendsättare inom denna genre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar