söndag 8 mars 2009

Recension - Frozen River(film)

Frozen river utspelar sig i USA precis vid gränsen till Kanada. Intrycket som ger sig från första rutan, är att det handlar om en melankolisk historia med en touch av dokumentärfilm över sig. Det osminkade sätt som de nedgågna miljöerna presenteras på, går hand i hand med filmens huvudkaraktär, en kvinna vid namn Ray. 
Ray är en härdad person som sett sina bästa år och som kämpar i en whitetrash karusell med att få pengar att räcka till för att försörja sina två söner och samtidigt att täcka upp för sin spelmissbrukande mans svek. Det är en avskalad och ärlig historia som känns genuin. 
Historien utvecklas ganska snabbt till att bli ett kriminaldrama. Inte det sedvanliga förutsägbara dramat som visas på tv2 på lördagskvällar med Helen Mirren i huvudrollen. Nej, Frozen river är bättre än 99% av sina förlagor. Det finns en del drag av Fargo i miljöerna och även en dos av Monster i karaktärsuppbyggnaden. 
Det är en bra historia i makligt tempo som kan rekommenderas starkt till dom som normalt sett uppskattar kriminalare. För alla andra så är det fortfarande ett starkt drama. 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar